ODDA: 2500 demonstrerte mot nedbygging

NB! Denne artikkelen omtaler antall deltakere som "flere hundre". I følge våre kilder var det reelle tallet fremmøtte demonstrantor nærmere 2500, og vi bruker derfor dette i vår overskrift til saken selv om det ikke rimer med BTs ellers glimrende referat.

BERGENS TIDENDE 16. FEBRUAR 2017 AV PÅL ANDREAS MÆLAND

Foto fra BT

Hundrevis i sykehus-demonstrasjon

Fakkeltog for å bevare akuttkirurgien i Hardanger.

«Akuttkirurgi redder liv» lød det taktfast fra demonstrantene som hadde samlet seg utenfor rådhuset i forkant av folkemøtet om Odda sjukehus’ fremtid torsdag kveld.

Flere hundre mennesker med fakler og plakater der det sto «Vi brenn for Odda sjukehus» hadde tatt turen til aksjonen, som ble arrangert av fagforeninger og organisasjoner i Hardanger. I spissen for det hele sto, nær sagt som vanlig, fagforeningsmann og Rødt-politiker Terje Kollbotn.

Bakgrunnen for uroen er et forslag om å legge ned det akuttkirurgiske tilbudet ved Odda sjukehus. I januar la en prosjektgruppe frem sitt forslag. Der ville flertallet beholde kirurger på vakt i Odda døgnet rundt.

Men mindretallet, som er representanter fra Helse Vest og Helse Fonna, har konkludert med at folk i indre Hardanger er trygge med legehelikopter og ambulansetransport til nærmeste akuttsykehus.

Gruppen er stort sett enige om de andre punktene som blant annet legger opp til en styrking av dagkirurgien og skadepoliklinikken.

Selve informasjonsmøtet ble arrangert av Helse Fonna i Odda kino.

– Jeg verken kan eller vil si noe om akuttkirurgien. Det ville vært uhørt. Vi er midt i en høringsprosess og saken skal styrebehandles, sa Olav Klausen i Helse Fonna,

• LES SAKEN I BERGENS TIDENDE PÅ NETT VED Å KLIKKE HER